Pirmoji bendra ekskursija į Anykščius

  • Paskelbė : Vilma Milienė
  • Paskelbta: 2023-10-02
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 29 dieną 1a klasės  gimnazistai iš Vilniaus „Minties“ gimnazijos  vyko į kultūrinę – pažintinę kelionę po Anykščių kraštą. Tai – viena turistų lankomiausių vietų Lietuvoje, aukštaičių istorijos ir kultūros lobynas. Čia, prie Šventosios upės, nuostabiai dera gamta, istorija, kultūra.

Mokiniai pasižvalgė po apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėjo Šventosios upės vingiais, tolumoje pamatė aukščiausios Lietuvoje Šv. Mato bažnyčios bokštus, tylėdami ir sugalvoję norą kopė  į „Laimės žiburį“, Liudiškių kalvoje, kurios viršūnę puošia 14 metrų aukščio architekto V. Gabriūno paminklas – monumentas. Kiekvienas laiptelis – tai tarytum mūsų svajonės ir troškimai, kurių išsipildymo tikisi kiekvienas,  pasiekęs piliakalnio viršūnę.  Vykusieji apžiūrėjo ir Puntuko akmenį, šio krašto simbolį. Tai – antrasis pagal dydį riedulys Lietuvoje.

Dalyvavo  prasmingoje edukacijoje Jono Biliūno memorialinėje sodyboje-muziejuje Niūronių kaime. Dabar teišlikusi gryčia, menanti Joniuko kūdikystę ir vaikystę, rašytojo sugrįžimus vasaromis į tėviškę. Vienoje sodybos namo pusėje, buvusioje stancijoje,  įrengta nedidelė ekspozicija, kur įvairūs memorialiniai daiktai – kuklūs baldai bei namų apyvokos reikmenys, buvę Biliūnų sodyboje: senas stalas, lova, baudžiavos laikų indauja, žibinčius, ilgi suolai pasieniais, rankšluostinė su lino rankšluosčiu. Neseniai ekspozicija pasipildė giminei priklausančia kraičio skrynia, spinta, vaikų lopšio linge, verpimo rateliu, nerta staltiese, senovinėmis skaromis, rašytojo žmonos Julijos giminėms dovanota kėde. Brangus eksponatas yra mažas, kirvarpų pagraužtas staliukas su stalčiuku. Kaip spėja giminės, tai yra J. Biliūno apsakyme „Lazda“ aprašyto prievaizdo Dumbraucko (tikroji pavardė Kučauskas) staliukas. Suaugęs J. Biliūnas, lankydamasis tėviškėje, čia laikęs savo rankraščius. Šios edukacijos metu muziejuje tarsi grįžome į rašytojo laikotarpį ir pajutome ano laiko dvasią. Muziejininkė skatino susimąstyti apie gyvenimo laimę ir prasmę, svarbias vertybes – prieraišumą, gyvybės vertę, meilę augintiniams.

Apsilankėme ir Medžių lajų take ir, užkopę į apžvalgos bokštą, pasivaikščiojome medžių lajų lygyje. Takas tęsiasi 300 m ir tolygiai kyla iki 21 m aukščio virš žemės. Jo pabaigoje apžvalgos bokštas, kurio apžvalgos aikštelės aukštis – 34 metrai. Grožėjomės vaizdinga Anykščių panorama.

Kultūrinės edukacijos sistemoje buvo užsakyti skaitmeniniai bilietai į „Aukštaitijos siaurąjį geležinkelį“ (dėkingi už užsakymo įgyvendinimą esame savo mokytojai Irenai Kanišauskaitei). Pramogavome taip pat atviru vagonu ir sužinojome geležinkelių srities įdomybes.

Tai buvo mūsų gilesnė pažintis gamtos prieglobstyje.

 

Šios kelionė organizatorės

auklėtoja Marija Kirkienė

anglų kalbos  mokytoja Vitalija Malinauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos