Sveikiname visus su Lietuvos Respublikos Konstitucijos diena!

  • Paskelbė : Vilma Milienė
  • Paskelbta: 2023-10-25
  • Kategorija: Pranešimai

Konstitucija yra valstybės pamatas, asmens laisvės sargas. Kaip ji veiks, priklausys nuo kiekvieno iš mūsų pastangų vykdant savo pareigas: gerbti žmogų, jo teises, ginti šalį ir pamatines jos vertybes. Pats žodis kilęs iš lotyniško žodžio „constitutio“ ir reiškia bet kokį svarbų nustatymą. Valstybės konstitucija tai:

1. steigiamosios valdžios subjekto – tautos ypatinga aukščiausia teisė, pagrindinis valstybės įstatymas, nustatantis valstybės santvarką, jos valdžios institucijas, jų tarpusavio santykius, kompetencijų pasiskirstymą, taip pat valstybės piliečių teises ir pareigas keičiant ją tiesiogiai referendume;

2. teisės normų, turinčių aukščiausią teisinę galią kitų teisės normų atžvilgiu, visuma. Nustato valstybės politinės, teisinės ir ekonominės sistemos pagrindus. Skiriama rašytinė ir nerašytinė konstitucija. Atskirų konstitucijos normų aptinkama Lietuvos statutuose, 1564-1566 m. teismų ir administracinių reformų aktuose. Pirmoji rašytinė konstitucija Lietuvoje ir Europoje – 1791 m. priimta Abiejų Tautų Respublikoje Gegužės trečiosios konstitucija.

1992 m. spalio 25 d. Lietuvos piliečiai referendume priėmė dabartinę Lietuvos Respublikos Konstituciją.

Maloniai kviečiame į bibliotekos knygų parodą, skirtą LR Konstitucijos dienai.

Informaciją rengė bibliotekininkės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos