Pažintinė, edukacinė kelionė „Žemaitijos įdomybės“

  • Paskelbė : Vilma Milienė
  • Paskelbta: 2022-09-23
  • Kategorija: Aktualijos

Rugsėjo 22 d. Vilniaus ,,Minties“ gimnazijos I-IV klasių mokinių grupė vyko į pažintinę edukacinę kelionę po Žemaitiją. Pažintis su Žemaitija prasidėjo nuo Plungės dvaro - grafų Oginskių rezidencijos ant Babrungo upelio kranto. Mykolas Oginskis Plungėje įkūrė grožiu ir kultūrine veikla garsėjusią rezidenciją. Gimnazistai dalyvavo ekskursijoje po dvarą, sužinojo, kad Mykolas Oginskis, tęsdamas muzikines Oginskių giminės tradicijas, čia buvo įsteigęs dvaro orkestro mokyklą, kurioje mokėsi ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, pasivaikščiojo po tvenkiniais apsuptą dvaro parką, pasigrožėjo neogotikos stiliaus arklidėmis, laikrodine-oranžerija,   įspūdingais dvaro vartais.

Kelionė po Žemaitiją tesėsi  Plokštinės šaltojo karo muziejuje. Gimnazistai lankėsi vienintelėje Europoje ekspozicijoje, kuri įrengta viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Muziejaus istorinė ekspozicija pasakoja apie penkis dešimtmečius trukusį Šaltąjį karą – vieną garsiausių bei pavojingiausių karinių konfliktų istorijoje. Šioje ekspozicijoje mokiniai susipažino su pateikiama vaizdinė bei grafinė medžiaga, kurioje pasakojama apie kažkada buvusios visiškai slaptos sovietinės imperijos branduolinės ginkluotės organizavimo bei veikimo principais, demonstruojamais kovinių raketų bei kitų Šaltojo karo ginkluotės rūšių pavyzdžiais bei maketais.

 Išvykus iš muziejaus autobusas stabtelėjo ir prie legendomis apipinto Platelių ežero. Nuo ežero apžvalgos aikštelės atsiveria nuostabus vaizdas į ežero tolius ir 7 salas. Pasidžiaugus nuostabiais gamtos vaizdais, pabraidžius, autobusas pajudėjo link Žemaitijos sostinės- Telšių.

Telšiuose mokiniai lydimi  gido pasivaikščiojo  po senamiestį, aplankė miesto puošmeną - Telšių katedrą ir  patyrinėjo katedros duris, kur pavaizduota Žemaitijos krikšto istorija, išvydo ir miesto simbolį – skulptūrą "Žemaitijos legendos", išgirdo pasakojamą apie žemaičių kilmę ir senovės istorijos apie meškas, auginančias miške paliktus vaikus, bandė pakelti  „Skrynią”, skirtą žydų verslui Telšiuose atminti ir pasimatavo „Meškos pėdą”, susipažino su Telšių žydų istorija.

Turininga, įdomi ir smagi  kelionė buvo skirta kaip paskatinimas mokiniams už asmeninę pažangą, bendradarbiavimą, veiklą gimnazijoje ir už gerą mokymąsi.

 

Socialinė pedagogė

Diana Paužienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos