Pažintinis žygis po Panerius

  • Paskelbė : Vilma Milienė
  • Paskelbta: 2022-06-16
  • Kategorija: Aktualijos

Trečioji integruotos veiklos diena „Minties“ gimnazijos antrokams tapo nemenku iššūkiu. Šį kartą mokiniai su savo matematikos ir IT mokytojais visuomeniniu transportu keliavo iš Lazdynų į Žemuosius Panerius. Laukė ilgokas žygis pėsčiomis, nes paskutinis lankytinas objektas – už 10 kilometrų.

Maršrutą pradėjome Žemuosiuose Paneriuose prie senojo kelio Vilnius–Kaunas. Eidami akmenimis grįstu keliu, mokiniai klausė mokytojo Vyto pasakojimų. Jie sužinojo, kad šis kelias buvo nutiestas 1852 m. ir siekė 104 kilometrus. Senuoju keliu pasiekėme Šv. Jėzaus Nukryžiuotojo koplyčią ir kapines. Čia buvo palaidoti 1831 m. sukilimą malšinę kariai. Apžiūrėjome ir paminklą, skirtą Panerių mūšio aukoms atminti. Toliau laiptais pasiekėme Panerių geležinkelio mazgą, kuriame susikerta pagrindinės Vilnių pasiekiančios geležinkelio linijos. Mokytojas Vytas pasakojo, kad Paneriai pradėjo augti 1861-1862 m. nutiesus geležinkelį, jungiantį tris sostines: Peterburgą, Vilnių ir Varšuvą. Žemuosiuose Paneriuose per didžiulį kalną buvo iškastas 427 metrų ilgio tunelis. Šiuo metu tunelis uždarytas – jame geros sąlygos veistis šikšnosparniams, todėl jį, kaip ir kitas šikšnosparnių buveines, svarbu saugoti. Mišku per Panerius priėjome garsųjį  lietvamzdį, kurį vietiniai gyventojai naudoja kaip tunelį kirsti nesaugią geležinkelio atkarpą. 

Kiek atsipūtus mokinių laukė viktorina – įdomūs, įtraukiantys klausimai apie ką tik lankytas vietas. Viktorinos laimėtojai – Vaidotas, Danielius, Matas (II a kl.) ir Aistėja (II c kl.) – apdovanoti „Minties“ gimnazijos rašikliais. 

Žygis baigtas. Tiek daug vaikščiota, aplankyta, sužinota... Įspūdžiai nuostabūs, maršrutas įdomus. Tikriausiai reikės pakartoti!

Matematikos ir IT mokytojai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos