Išvyka į Seimą

  • Paskelbė : Vilma Milienė
  • Paskelbta: 2023-04-17
  • Kategorija: Renginiai

Pamoka už mokyklos ribų yra paveikesnė ir turi išliekamąją vertę. Žinodamos apie tokią mokymosi prasmę pasirinkome galimybę integruoti dalykus: etninės kultūros, istorijos, lietuvių kalbos ir meno.

Balandžio 20 dieną 3 klasių mokiniai ir  mokytojos Marija bei Stasė vyko į  Lietuvos Respublikos Seimą. Mūsų valdžios rūmuose labai maloniai mokinius sutiko Seimo narys Gintautas Kindurys ir jo patarėja. Mus išsamiai supažindino su parlamento struktūra, veikla ir funkcijomis, Seimo narių dienotvarke, įstatymų leidybos procedūra ir piliečių galimybėmis dalyvauti teisės aktų leidyboje. Kalbėta aktualiomis temomis, atsakyta į moksleiviams rūpimus klausimus. 

Buvo aplankyta Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimui svarbios erdvės – Kovo 11-osios Akto salė, Konstitucijos salė.  Respublikos Prezidento salė. Konstitucijos salė. A. M. Brazausko salė. Dovanų galerija. Jono Pauliaus II aula. Apžiūrėti Kazio Morkūno vitražai.
Mintiečiai turėjo galimybę iš balkono Seimo posėdžių salėje stebėti vykstantį posėdį tuo metu, kai inicijuotai interpeliacijai dėl žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, vyko balsavimas. Tai mokiniams paliko įspūdį. Daugelis turėjo galimybę pirmą kartą pabendrauti su Seimo nariu, pajusti Lietuvos Parlamento didingumą.

Lietuvos Respublikos Seime tądien vyko konferencija pradinių klasių mokytojams bei veikė ypatinga   Švenčionių krašto liaudies meno darbų paroda „Prabilę praeities raštai“ – tai krašto praeities ir dabarties kasdienės bei šventinės gyvensenos atspindys liaudies kūrėjų darbuose: audime, medžio drožyboje, siuvime ir kituose žanruose.   

Paroda skirta 2023-iesiems –  Aukštaitijos metams, kai prieš 700 metų buvo paminėtas Aukštaičių žemės vardas. Švenčionių rajono kūrėjai ir jų darbai atstovauja įvairioms liaudies meno sritims. Abejingų grožiui nepaliko nei skulptūra, nei tapyba, nei skutinėti margučiai, nei šiaudiniai sodai, nei velykiniai paukštukai...

Dvi valandos Seimo rūmuose prabėgo nepastebimai ir turiningai. Ekskursijoje verta pamatyti mūsų Seimą iš vidaus,  nemokamai. Visose patalpose buvo leidžiama fotografuoti.

Nuotraukos ant sienų ir pasakojimai priminė svarbius su Lietuvos valdymu susijusius istorijos faktus.

Turėjusieji laiko ir noro aplankė ir Seimo lankytojų centrą Gedimino prospekte.

Tikėtina, kad tokia pažintis skatins jaunąją kartą aktyviau domėtis šalies socialine-kultūrine bei politine aplinka, dalyvauti viešajame gyvenime ir spręsti, kam patikėti valstybės valdymą – dalyvauti rinkimuose.

Gimnazistams išvyka ir Seimo nario pasakojimas suteikė ne tik žinių, bet  ir įvairialypį pažinimą, lavino bendruosius gebėjimus, savęs ir kito pažinimą. Visi praplėtė akiratį, o taip pat įtvirtino įgytas istorijos, kalbos žinias. Kelionė į sostinės širdį kiekvienam moksleiviui suteikė savarankiškumo ir atsakomybės pojūtį. 

Esame dėkingi geranoriškai gimnazijos administracijai už sudarytą galimybę.

 

Informaciją parengė lietuvių kalbos mokytoja Marija Kirkienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos